Mühendislik & Matematik

“Temel Bilimsiz Mühendis Olmaz”

Mühendislik Öğrencilerinin Temel Bilim İhtiyacı

Demir yolları inşaat mühendisi Arthur Mellen Wellington‘a göre mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.” şeklinde ifade etmektedir.

Mühendislik problemleri gerçek hayatta ortaya çıkan sorunların çözümü ile ilgilenmektedir. Fizik ve matematiğin teorisinin gerçek hayat verileri ile bütünleştirilerek ortaya çıkarılan matematiksel ifadelerin çözümleri sayesinde bu gün bir çok teknolojik cihazı kullanır hale geldik. Yarı iletkenlerin bulunması sayesinde tüplü televizyonlar adeta evrim değiştirerek bugünkü led TV lere dönüştü. İletişim alanında uydu teknolojisi sayesinde kablolu telefonlar akıllı cep telefonlarına kadar ilerleme kaydetti. Hepsinin temeli matematik ve fiziğin birlikte kullanılması ile olageldi. Günümüzde iyi bir Mühendisin iyi bir Matematikçi kadar matematik bilmesi doğal olarak gerekli hale geldi. Bilmeden mühendis olanlara lafımız yok tabiki. Ama gerçek ilerlemenin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. 

Günümüzde artık “Tersine mühendislik”  yöntemleri kullanılarak bir aygıtın veya sistemin yapısı, işlevi veya çalışması analiz edilerek öğrenilebilmektedir. Bu sayede elde edilen bilgiler yardımıyla problemlerin çözümü sayesinde makine ve cihazların modern yöntemlerle iyileştirilmesi gerçekleştirilmektedir.